El Parlament de Catalunya aprova la llei de regulació dels lloguers

El 9 de setembre el Parlament de Catalunya va aprovar la llei de regulació de lloguers, una llei que ha arribat al Parlament a partir de la proposta del Sindicat de Llogateres, amb el suport de 4,000 entitats socials i culturals i que s’ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP.

La normativa s’aplicarà a 60 municipis catalans on s’ha considerat que el mercat de lloguer està «tensionat» i entre les quals trobem Barcelona i la seva àrea metropolitana, Lleida, Girona i Tarragona.

Aquesta llista de municipis no és inamovible, s’hi podran afegir aquells municipis en què el preu del lloguer creixi de manera sostinguda i superior a la mitjana del país.

A partir d’aquesta nova llei els lloguers estaran vinculats a un Índex de Referència calculat per la Generalitat tenint en compte variables com ara la localització del pis, els metres quadrats, l’estat de conservació i altres variables i que marcaran el màxim que es pot exigir a un llogater o llogatera.

Si s’està pagant un preu superior, el llogater o llogatera podrà exigir una rebaixa però, a més a més, si s’està pagant un preu inferior a l’índex, el propietari no podrà apujar el preu, ja que la nova llei només preveu congelacions o revisions a la baixa.

Aquesta llei afectarà tots els nous contractes de les ciutats que entrin dins el paràmetre de zona tensionada, però també es preveuen excepcions.

En el cas de pisos de nova construcció o en els que s’hagin fet obres de rehabilitació -no de manteniment que són obligatòries-, i de propietaris que cobrin fins a 2.000 euros mensuals i que, per tant, són petits propietaris a qui el lloguer ajuda a arribar a final de mes, podran arribar a cobrar una renda que arribi fins a l’estimació a l’alça de l’índex de preus.

La llei també preveu sancions a la propietat en cas d’incompliment. Si lloga un habitatge amb un preu que superi en un 20% l’índex de referència podrà rebre una multa d’entre 9,000 i 90,000 euros i si no fa constar l’índex de referència o la renda de l’anterior contracte la multa pot ser d’entre 3,000 i 9,000 euros.