El setembre dona aire a un atur encara disparat

La xifra de desocupats cau en 2.441 persones, però encara supera en un 28,3% la del mateix mes del 2019.

La tímida millora de les dades de l’atur registrat al setembre ha fet remuntar una mica la situació de l’ocupació a Catalunya, per bé que les dades continuen impactades pels efectes de la pandèmia.

Segons el Ministeri de Treball, la xifra d’aturats a Catalunya va caure al setembre en 2.441 persones fins a un cens total de persones sense feina de 478.201, una quantitat que, malauradament, encara és un 28,3% superior a la de fa un any, amb 105.578 desocupats més en termes absoluts.

Això, sense tenir en compte els treballadors que estan subjectes a un expedient de regulació temporal d’ocupació, que encara són 146.559, en suspensió total o parcial.

Les dades de l’afiliació a la Seguretat Social revelen que el mes passat es van crear a Catalunya més d’11.100 llocs de treball, de manera que actualment hi ha 3.352.732 afiliats. Tot i això, en comparació amb el 2019, la xifra ha baixat en 107.197 persones, un 3,1% menys.

Si bé per sectors l’ocupació va presentar una evolució positiva en tots menys en l’agricultura, en el cas de les demarcacions l’evolució va ser ben diferent: Barcelona va ser l’única que va presentar un progrés positiu, amb 6.443 aturats menys, mentre que tant Girona, com Tarragona i Lleida van presentar increments en la desocupació superior a les mil persones en tots tres casos.

Des de la Generalitat es van mostrar molt prudents davant les xifres. El secretari de Treball va subratllar que des de l’inici de la crisi sanitària s’han perdut 101.400 llocs de treball i que els ERTO tenen “un futur incert”.