El Govern obliga a reduir el 50% del lloguer dels locals tancats per la pandèmia

El Govern reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia, el 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d’acord en altres modificacions.

El decret que l’Executiu català ha aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu preveu que els inquilins puguin demanar canvis «raonables» en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció del lloguer mentre duri la suspensió total de l’activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials.

Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que d’aquí a dos anys el Govern inclogui la clàusula ‘rebus sic stanitibus’ en l’ordenament jurídic.

Segons han confirmat fonts del Govern, el decret per a la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre inquilins i propietaris, però preveurà la reducció al 50% si és impossible la via negociada en el termini d’un mes.

La reducció és del 50% en cas de tancament total per mesures de suspensió de l’activitat decretades per les autoritats, i en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d’aprofitament de l’immoble si hi ha reduccions d’horaris o d’altres limitacions.

L’objectiu de la mesura aprovada és «evitar el tancament d’empresa i llocs de treball, així com la judicialització dels possibles desacords que es produeixin en aquesta negociació», ha comentat Meritxell Budó, consellera de Presidència i portaveu del Govern.

La mesura no només afectarà bars i restaurants, també teatres, gimnasos i centres d’estètiques, que es veuen obligats a limitar el seu aforament.

L’entrega a domicili no compta
El fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d’entrega a domicili o recollida no afectarà la possibilitat d’exigir la reducció al 50% del preu del lloguer.

Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern aprovarà en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar en l’ordenament jurídic la clàusula ‘rebus’, que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de «canvis imprevistos de circumstàncies».

Fonts del Govern admeten que la normativa podria ser recorreguda pel Govern espanyol en el Tribunal Constitucional, però la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració.

El Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció fos del 75% i va mostrar els seus dubtes sobre la clàusula ‘rebus’ i els problemes derivats de la falta d’acord entre propietaris i inquilins.

El principi legal que pretén incorporar el Govern de Catalunya (‘rebus sic stanitibus’) està present històricament en la jurisprudència, permet instar la revisió de les obligacions que emanen d’un contracte o acord quan aquestes es converteixen en inassumibles i impossibles de satisfer com a conseqüència d’un canvi sobtat, imprevisible i radical de les circumstàncies. És un principi antitètic del conegut ‘pacta sunt servanda’, que consagra la inviolabilitat de les obligacions contretes.

Fins ara s’entenia com un principi general de dret que no necessàriament estava consagrat en una llei a Espanya. El Govern el trasllada al Codi Civil, i el seu efecte pot anar molt més enllà de la problemàtica del pagament del lloguer dels locals de restauració que s’ha destacat preferentment, ja que pot afectar qualsevol serveis regulat per un contracte.

Font: El Periódico