El Govern destina prop de 50 milions d’euros a ajuts per a la rehabilitació energètica d’edificis a Catalunya

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) destina 48,8 milions d’euros al Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) a Catalunya.

Aquests ajuts estan dirigits a actuacions de millora de l’eficiència enèrgica en edificis construïts abans del 2007, com ho pot ser el canvi de l’envoltant tèrmic i la substitució d’antigues calderes per opcions renovables, com ara la termosolar i la geotèrmica.

El PREE, contempla un percentatge d’ajuts més elevat per als consumidors vulnerables i s’alinea amb les polítiques de reactivació econòmica davant la Covid de la Unió Europea, centrades en la transició enèrgica i la digitalització, i genera un efecte incentivador sobre la generació d’ocupació i activitat econòmica en el sector de la construcció, així com els vinculats a la posada en marxa d’instal·lacions elèctriques i tèrmiques.

De la mateixa manera, aquest programa d’ajuts contribueix a la consecució del Pla Nacional d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030, que planifica un camí de descarbonització perquè, al final d’aquesta dècada, el 74% del sistema elèctric sigui d’origen renovable, i de l’Estratègia a Llarg Termini (ELP), actualment en tràmit de consulta pública, que marca el camí perquè Espanya arribi a la neutralitat climàtica el 2050.

Els dos documents assenyalen la necessitat d’actuar en el parc d’edificis, que en l’actualitat suposa el 30% de l’energia final consumida al país, per aconseguir que sigui plenament sostenible a mitjans de segle.

S’hi poden presentar comunitats de propietaris, comunitats d’energies renovables i comunitats ciutadanes d’energia, propietaris individuals d’edificis, siguin persones físiques o jurídiques, agrupacions de propietaris d’edificis, empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis, empreses o proveïdors de serveis energètics, i entitats locals. La data límit de presentació de sol·licituds vindrà marcada en cada autonomia.