El Parlament aprova una llei per estalviar 38 milions en tràmits a les empreses

El Parlament de Catalunya ha aprovat la nova llei de facilitació de l’activitat econòmica. Una norma que persegueix agilitar i simplificar els tràmits de les empreses amb l’Administració i avançar cap a un model de finestreta única.

Segons càlculs de la Conselleria d’Empresa, aquesta norma suposarà un estalvi de 38,4 milions d’euros a les companyies catalanes en temps no invertit en gestions duplicades amb l’Administració.

La cambra legislativa catalana ha donat llum verda en l’últim ple de la legislatura a aquesta norma dissenyada durant l’etapa de l’anterior consellera Àngels Chacón.

Al gener va ser ratificada pel Consell Executiu i ha sigut aprovada divendres. La llei pretén desplegar, en un termini màxim de dos anys, una simplificació dels tràmits administratius i la seva digitalització.

L’objectiu és passar de la via dels formularis a la compartició de les dades. És a dir, les companyies únicament hauran de pujar les dades requerides una vegada al servidor públic i els diferents departaments encarregats de validar els tràmits hi accediran des d’aquest servidor.

I si en futures gestions són requerides aquestes dades, l’Administració catalana no haurà d’exigir de nou la seva entrega per part de les empreses.

Aquests servidors comuns de dades inclouran tots els tràmits formalitzats amb la Generalitat i amb els ajuntaments catalans.

La normativa estableix que el consistori barceloní té un termini de 12 mesos des de l’entrada en vigor de la norma per transitar cap a aquest model comú.

L’acumulació de dades permetrà també a la Generalitat accelerar futures assignacions d’ajuts o transferències, sense haver de requerir a les companyies omplir nous formularis per postular-s’hi.