Milers de treballadors es queden sense paga extra de Nadal

Els ERTO ha estat el mecanisme que va implantar el Govern d’Espanya per impedir que, durant el confinament de primavera i les posteriors recaigudes de l’economia a conseqüència de la Covid-19, els treballadors quedessin desemparats i sense feina.

En la teoria, el mecanisme hauria d’haver estat suficient i eficaç per aconseguir salvar l’economia de moltes famílies durant aquests mesos tan difícils, en què han hagut de tancar comerços, alguns negocis han hagut de reduir el nombre de treballadors i altres segueixen tancats a l’espera que acabin les restriccions més dures.

Però en la pràctica, els ERTO han donat problemes gairebé des del dia en què es van implementar. En els primers mesos de la pandèmia, els ERTO van arribar a trigar setmanes i fins i tot mesos a arribar als comptes bancaris de moltes persones.

Després va arribar l’estiu, i encara que molts negocis van seguir tancats o amb ERTO per la reducció de clients i la disminució dels seus ingressos, la majoria van començar a veure la llum, reobrint i recuperant una certa ‘normalitat’.

A l’estiu ja hi va haver molta gent que no va poder cobrar la seva paga extra, habitualment al mes de juliol, perquè encara seguien en ERTO.

D’altres, que van aconseguir sortir-ne i ja estaven treballant, van veure com aquesta paga extra d’estiu es reduïa considerablement perquè es va restar la part proporcional dels tres mesos que molts negocis van estar tancats.

Després d’aquesta ensopegada, molts espanyols esperaven amb candeletes la paga extra de Nadal, una de les nòmines més esperades.

Tot i això, va arribar l’octubre, i amb ell la segona onada de coronavirus amb noves mesures restrictives, que finalment han afectat considerablement a molts negocis.

A causa d’aquestes restriccions, les empreses han tornat a demanar ERTO per als seus treballadors, i alguns d’ells segueixen esperant per cobrar la seva nòmina de desembre.

Les persones que hagin aconseguit sortir de l’ERTO, però que hagin estat algun temps en aquesta situació en els últims mesos, tampoc podran cobrar-la íntegrament, sinó que hauran de conformar-se amb la part proporcional.

Les ajudes als ERTO aprovades pel Govern d’Espanya tenen vigència fins al 31 de gener, després que a l’estiu s’ampliessin els terminis per tal de millorar l’estabilitat laboral de molts espanyols en plena pandèmia.

Actualment, diversos partits polítics han demanat que els ERTO tornin a ampliar-se, com a mínim, fins al 31 de maig.

De fet, si es compleixen els terminis, els ERTO haurien de seguir vigents fins que acabi el segon estat d’alarma, previst també per al mes de maig, i quan una part important de la població podria haver rebut la vacuna contra la Covid-19 i estar immunitzada, el que podria ajudar a suavitzar les restriccions de cara a la temporada d’estiu.